Παγκόσμιο στίβου Βουδαπέστης: Στον τελικό της σφυροβολίας ο Χανιώτης πρωταθλητής Μιχάλης Αναστασάκης

Στον τελικό της σφυροβολίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου, που ξεκίνησε σήμερα στη Βουδαπέστη, προκρίθηκε ο Μιχάλης Αναστασάκης με βολή στα 75,76 μέτρα. Ο Χανιώτης πρωταθλητής προκρίθηκε ως 8ος και από τα δυο γκρούπ στα οποία συνολικά συμμετείχαν 35 αθλητές από όλο τον κόσμο.

Ο πρωταθλητής μας, που το 2018 είχε προκριθεί στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενώ αυτός είναι ο πρώτος Παγκόσμιος τελικός που παίρνει μέρος, πέρασε με την τρίτη και τελευταία του βολή.

Στη δεύτερη βολή είχε ρίξει 73.43 μέτρα ενώ η πρώτη ήταν άκυρη.

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή το απόγευμα (18:49 ώρα Ελλάδας – ΕΤ1)

Σε αντίθεση με τον Αναστασάκη, δεν τα κατάφεραν οι άλλοι αθλητές μας, ο Χρήστος Φραντζεσκάκης και ο Κώστας Ζάλτος, που συμμετείχαν στον προκριματικό της σφύρας.

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης έμεινε εκτός τελικού. Ο Έλληνας πρωταθλητής ανέμενε τη διεξαγωγή του Β’ γκρουπ προκειμένου να δει εάν είναι αρκετά τα 74,05 μ. που είχε σημειώσει στο Α’ γκρουπ, όμως, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν.

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης πριν τη βολή του προκριματικού

Ο Έλληνας πρωταθλητής της σφυροβολίας είχε καλύτερη βολή στα 74,05 μ. στο πρώτο προκριματικό γκρουπ που τον κατατάσσουν στην 7η θέση. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το Β’ προκριματικό του γκρουπ.  

Ο Φραντζεσκάκης ξεκίνησε τον αγώνα του με τα 74,05 μ., συνέχισε με 73,30 μ. και στην τρίτη του βολή μπήκε στη βαλβίδα και στην περιστροφική κίνηση του έφυγε η σφύρα στον κλωβό και “έγραψε” άκυρη βολή. 

“Θεωρητικά δεν μου αξίζει να μπω με 74 μέτρα στον τελικό. Είναι πολύ λίγα. Αν όμως γίνει ένα θαύμα και περάσω υπόσχομαι καλύτερη εμφάνιση στον τελικό”, είπε αρχικά ο αθλητής που προπονείται με τον Κωστή Παπαμαρκάκη και συνέχισε: “Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως ξεκίνησε η χρονιά έχασα προπόνηση Φεβρουάριο και Μάρτιο. Θεωρητικά θα έπρεπε να είμαι ευχαριστημένος που κατατάσσομαι 13ος ή 14ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες η προπόνηση έδειξε ότι είχα επανέλθει πλήρως και μπορούσα να ρίξω έστω 76 μέτρα. Είναι γελοία αυτά τα μέτρα. Δηλαδή νιώθω ότι έχω βρει τον τρόπο για τις μεγάλες βολές απλά δεν είμαι τόσο σταθερός ακόμη. Αν είμαι έξω κυνηγάμε για του χρόνου τους Ολυμπιακούς αγώνες και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα”.  

Ο Κώστας Ζάλτος στον προκριματικό του Παγκοσμίου (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Κώστας Ζάλτος ήταν πολύ χαρούμενος και μόνο που βρέθηκε στο στάδιο της Βουδαπέστης και έζησε αυτή την εμπειρία. Ο αθλητής της σφυροβολίας είχε καλύτερη βολή στα 69,98 μ. με την οποία ήταν στην 13η θέση στο Α’ γκρουπ. 

“Απίστευτη η εμπειρία. Είμαι συνέχεια με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Ανεξαρτήτως της επίδοσης και του γεγονότος ότι δεν έκλεισα τη σεζόν όπως θα θέλαμε. Και μόνο που βρέθηκα στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης που δεν το είχαμε στόχο από την αρχή με τον προπονητή μου με κάνει να αισθάνομαι πολύ χαρούμενος”, δήλωσε ο Ζάλτος. 

Στην 31η θέση ο Μουζενίδης στη σφαίρα

Ο Οδυσσέας Μουζενίδης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που αγωνίστηκε στο καινούριο εθνικό στάδιο της Βουδαπέστης. Οι αγώνες εντός σταδίου καθυστέρησαν μια ώρα λόγω της βροχής. 

Ο Έλληνας σφαιροβόλος πήρε την 31η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος έχοντας καλύτερη βολή στα 19,08 μέτρα. 

“Αρχικά είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτό για εμένα αρκεί. Ο στόχος μου ήταν να έρθω κι ας βγω και τελευταίος. Δεν με πείραζε. Ήταν ταλαιπωρία αυτή η μια ώρα καθυστέρησης. Δεν κάναμε δοκιμαστικές βολές στο βοηθητικό. Στην τρίτη βολή έκανα υπέρβαση. Ξύπνησα. Λέω πρέπει να γίνει. Προχωράμε μπροστά. Ήταν άλλη μια σημαντική εμπειρία για εμένα. Συνεχίζουμε με δουλειά”, τόνισε ο αθλητής που προπονείται με τον Γιώργο Μποτσκαριώβ

Την καλύτερη επίδοση του προκριματικού σημείωσε ο Βραζιλιάνος Ντάρλαν Ρομάν με 22,37 μ. βελτιώνοντας το φετινό του ρεκόρ.

Υπό βροχή φετινό ρεκόρ και 38η θέση για τον Παπαμιχαήλ στα 20 χλμ. βάδην

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ αλλιώς είχε σχεδιάσει την κούρσα του στα 20 χλμ. βάδην όταν έφευγε λίγο πριν τις 7 το πρωί του Σάββατο από το ξενοδοχείο που μένει η Εθνική μας ομάδα. 

Ο έμπειρος πρωταθλητής του βάδην – που πήρε πρόσκληση για την συμμετοχή του στα 20 χλμ. βάδην λίγες ημέρες πριν την διοργάνωση – ήθελε να χρησιμοποιήσει τον αγώνα του σαν ένα τεστ πριν από την συμμετοχή του στα 35 χλμ. βάδην (24/8).

Τελικά, όμως, ο καιρός χάλασε τα σχέδια τόσο του Παπαμιχαήλ όσο και των διοργανωτών με την κούρσα να ξεκινά δύο ώρες μετά από τον αρχικό προγραμματισμό. Οι αθλητές που είχαν ξεκινήσει το ζέσταμα τους λίγο μετά τις 8 το πρωί, ενημερώθηκαν από τους διοργανωτές ότι η κούρσα τους θα αναβληθεί για δύο ώρες λόγω της πρόβλεψης για ισχυρή καταιγίδα. Η ισχυρή καταιγίδα ήρθε και μάλιστα κράτησε πολύ περισσότερο από τα 90 λεπτά που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ τελικά τερμάτισε στην 38η θέση σε 1 ώρα 24.26 επίδοση που είναι η καλύτερη φετινή του επίδοση βελτιώνοντας τη 1 ώρα 24.52 που είχε σημειώσει στο Ποντεμπράντι. 

Το αγώνισμα του βάδην έγινε σε κυκλική διαδρομή ενός χιλιομέτρου στην πλατεία Ηρώων στο κέντρο της Βουδαπέστης με τους Ούγγρους πραγματικά να κάνουν θαύματα, μετατρέποντας το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, σε πραγματικό στολίδι.

Το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ. βάδην πήρε ο Ισπανός Αλβάρο Μάρτιν τερματίζοντας σε 1 ώρα 17.32 με τον Σουηδό Περσέους Κάρλστρομ να ακολουθεί σε 1 ώρα 17.39 συντρίβοντας το εθνικό ρεκόρ και τον Βραζιλιάνο Τσάο Μπονφίμ να είναι τρίτος σε 1 ώρα 17.47.

Φωτογραφίες και πληροφορίες από ΣΕΓΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί